Pakowanie prozniowe pieczywa

Pakowanie próżniowe ma na końcu zabezpieczenie żywności przed działaniem czynników zewnętrznych, takich jak powietrze, bakterie, czy pleśń, które powodują jej niszczenie. Służą do tego instytucje do pakowania próżniowego.  Urządzenia tego kształtu są stosowane przez zakłady przetwórstwa spożywczego, kiedy a przez gospodarstwa domowe.

Na targu jest kilka rodzajów pakowarek próżniowych, jakie przeżywają różne przeznaczenie. Duże zakłady przetwórcze, lub magazyny żywnościowe, wykorzystują maszyny komorowe, które są przystosowane do pakowania dużych partii żywności. Do ostatniego gatunku urządzeń, obraca się różnej grubości woreczki typu PA/PE. Proces pakowania w urządzeniach komorowych, liczy na założeniu opakowanego materiału do wnętrza maszyny, gdzie wykonywana jest próżnia, po czym jest zgrzanie folii i hermetyczna komora, rozpoczyna się samoczynnie. Pakowarki komorowe to wspaniały zakup, cena może osiągać nawet do kilkunastu tysięcy, tylko ze powodu na zły koszt opakowań dla nich oddanych, są dostępne w użytkowaniu oraz znacznie dogodne. Dla użytku gospodarstw domowych, małej gastronomii, czy małych sklepów dedykowane są pakowarki bezkomorowe. Do takich zgrzewarek dane są worki tzw. moletowane. Stanowią one bliższe niż woreczki PA/PE, ale dają do pakowania niewielkich partii żywności i zakup akcesorium do pakowania bezkomorowego jest nieporównywalnie niższy, niż pakowaczki komorowej. Gra tym woreczki moletowane, mieszkają w organizacji rękawa, wtedy można pakować w nie produkty o ciekawych kształtach. Proces pakowania stanowi mocno niski, polega na zgrzaniu jednej strony folii, włożeniu produktu, po czym jest zgrzanie nowej części, z jednoczesnym odessaniem powietrza. Sklepy spożywcze wykorzystują również traysealery, które są przeznaczone do próżniowego pakowania materiałów na tackach. Stanowi zatem perfekcyjne wyjście do pakowania mięsa mielonego, wędlin w plasterkach, czy gotowych dań. Tak opakowany towar, wygląda estetycznie, co bez wątpienia, ma cały nacisk na aukcję. Dzięki maszynom do pakowania próżniowego, można przechowywać żywność kilkakrotnie dłużej niż idą na ostatnie typowe metody.